Защо не трябва да очакваме щастие от никого?

Съдържание

Има само един способ да не очакваш – това е да станеш по отношение на самия себе си честен човек и да разбереш, че аз трябва да съм щастлив във всяка ситуация.

Щастлив е само този човек, който сам прави щастливи другите. Макар, че най-често се получава така, че не можем да се противопоставим на своите егоистични чувства и изискваме щастие за себе си постоянно.

Лъжливото ни его ни действа по такъв начин, че ние започваме да изискваме щастие от обкръжаващите ни хора, дори не подозирайки това. В такива моменти даже не се замисляме за това, какво мисли близкия ми по този повод, тежко ли му е да изпълни моите желания. На нас ни се струва, че нашите молби трябва да се изпълняват като по естествен начин и не рядко се прокарва мисълта: „Нали аз се старая за него/нея! Защо тя/той да не направи това заради мен?“

А мислите ли си, преди да направите вечерята, че ще му бъде приятно на вашия мъж? Говорите ли мили думи на жена си? Цените ли усилията и труда, които влага вашият близък човек във вашите отношения? Като правило, нас ни вълнуват собствените потребности и това се проявява всяка секунда в нашия живот.

Егоистичното поведение е продиктуване от външното щастие. Искаме да бъдем щастливи, за това третираме своите близки. При това ни е сложно да разберем, че щастието се намира в самите нас.

Едни хора си мислят, че когато при мен външно бъде всичко наред, тогава и вътре в мен всичко ще се нареди. Това е един вариант на отношението към живота. Втория вариант: когато всичко бъде наред вътре в мен, тогава и всичко извън мен ще бъде наред. Разбирате ли? Единият вариант е външен, когато човек вярва в щастието извън нас. Това се нарича външно съзнание. Вторият вариант е, когато човек мисли, че ако с него всичко е наред и се разбира със самия себе си, тогава всичко останало извън това ще се подреди както трябва. Такива хора се наричат – хора с вътрешно съдържание, вътрешно съзнание.

Когато човек е концентриран изцяло върху себе си, той блокира своя разум и активно се проявява единствено умът. А умът много напористо търси щастието от външни фактори. Човек автоматично започва да търси щастието от близките си, приятелите и познатите. Той все бяга на някъде и търси това щастие, защото си мисли, че чрез общуването и външната дейност той ще може да го намери. Но идва време и той се разочарова. И така, търсенето отново се възобновява.

Обаче, ако човек е твърд духом, той се е утвърдил самия себе си, в своето вътрешно състояние, тогава той напротив – ще отдава щастие на всички. Няма да го търси в другите. И такъв човек сам се явява източник на щастието.

Например, ако жената зависи от настроенията на мъжа си, ще може ли тя да стане щастлива в личния си живот? Не. Защото тя винаги ще бъде от нещо недоволна. Тя ще му досажда, ще го кара да се държи винаги добре с нея, да се грижи за нея, да я забелязва, да се отнася към нея с внимание, да си идва по-рано от работа. Списъкът на нашите желания може да продължи безкрайно. И така се държат не само жените.

Мъжете имат свой списък, който отговаря на техните потребности. На тях им се иска жена им вкусно да им готви, винаги да го слуша и да го подкрепя, да се отнася към него с уважение, да бъде всичко подредено в дома, да се занимава повече с децата и още. И така нашите желание и егоизъм често стават причина за разрушаване на отношенията. Все пак искаме да ни обичат, но самите ние да даваме любов – не искаме.

Ако казваме на близкия ни: „Защо не ми се усмихваш?“. На него му се иска веднага да престане да го прави. Разбирате ли, че това е природата на ума. Умът никога не действа от страната на насилието. Той е категорично против насилието. И затова природата на ума е така устроена, че ако искаме да получаваме щастие от близкия ни човек, тогава той автоматично не иска да ни го даде. И нищо не можеш да направиш с това. Затова човек не трябва да чака щастие от никого. Това звучи много печално, но е факт, който трябва да приемем в своя живот.

И така, ако чакаме щастие от близките си, тогава то автоматично ще си тръгва от нас. Същото е ако жената не е омъжена, тогава тя постоянно си мисли: „Кога ще се омъжа?“ Това означава, че тя няма да се омъжи, защото тя проявява протест срещу природата.

И по такъв начин – очакването за щастие, прави живота ни нещастен. Чувствайки неудовлетвореност, човек зацикля на самия себе си, от което се усилва неговото лъжливо его и му се струва, че постоянно някой го е погледнал на криво, или нещо не му е казал както трябва. Обаче ако забравяме за себе си и служим на другите хора, грижим се за тях, отдаваме им своята топлина, тогава щастието идва към нас като награда. И вече не намираме никакъв смисъл да изискваме щастие от обкръжаващите ни хора. Те сами ще ви дават това, което искате. Но то трябва да се заслужи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОСЛЕДНИ ПОСТОВЕ

Книгата пътува към теб!

ВАЖНО!
Първо ще получиш имейл, чрез който трябва да потвърдиш, че това е истинската ти поща и веднага след това ще получиш книгата! (провери папка спам и промоции за първият имейл)