Какво ни дават бягането и ходенето?

Съдържание

Да бъдем здрави!

За да бъдем здрави е нужно движение! Движението – това е животът. Също е нужна и радост, трябва да побеждаваме депресията и чувството на подтиснатост и страх. Имунитета е огнена сила в организма, която бързо може да реагира на вирус. Ако например имате газове постоянно и чувствате, че нещо не ви достига, че не храносмилате добре, значи вече имунитета ви е понижен. И ви трябва движение, трябва дълго да се движите, да вървите, а най-добре е да се научите да бягате.

Докато човек тича, се получава кардинална промяна в организма. Всичко ненужно бързо се унищожава, дори раковите клетки! Трябва постепенно да се научите да тичате дълго време. За жените е трудно въобще да бягат попринцип. Тогава започнете с 4 часови разходки през 4-5 дена. Непрекъснато вървене по 4 часа! Това напълно пречиства целия организъм. Ако имате проблеми с доброкачествени тумори, те ще изчезнат, благодарение на дългото ходене.

Ако бягате например по час и половина, дори веднъж в седмицата, това ще бъде достатъчно да изчистите организма си от всички токсини. Или 4 часово ходене – това дава подмладяване на целия организъм. Дори да започнете по 2 часа непрекъснато ходене, пак ще сте имунизирани. Ако тичате, правете го бавно и меко. Не се напрягайте, трябва да се тича спокойно и радостно, без да се насилвате, защото ако се насилвате тогава не се случва прочистване, а напрежение и недоволство. Ако ви е тежко и сложно на вън, тичайте на пътеката в къщи. Отворете широко прозеореца и се облечете добре. Свежият въздух ви дава енергията на природата, но все пак е добре след това, поне 10 минути да се излезе на улицата и да усещате природата реално.

Бягането, това е такова състояние, в което човек може да преодолее всякакви тежки натоварвания, които се случват в неговия организъм. То дава възможност на човека да се справи с това, с което другите хора не могат да се справят. Ако сте вече на по-голяма възраст и чувствате, че ви е тежко да тичате, тогава започнете с ходене всеки ден. После вие сами ще разберете, кога да започнете да ходите през ден, защото ще усещате, че не сте се възстановили от предния. И тук става въпрос за НЕПРЕКЪСНАТО, БЕЗПРЕПЯДСТВЕНО, дълго ходене. Без да се спирате, например 40 минути всеки ден или час и половина през ден.

Естествено, за тичането най-доброто време е сутрешното. Тогава, когато слънцето изгрява. Това е лечебно време, то дава радост. Птичките пеят, цветята дават своя аромат. И в това време човек трябва да се лекува. Ако тичате по-бавно от вашето ходене, няма нищо страшшно в това. Просто продължавайте. Ако дори бягате по 500 метра, правете го всеки ден, докато стигнете до 3,5-4 км, тогава можете да бягате през ден.

Ако бягате поне по 20 минути, това означава, че вие ще получите силна работоспособност и добър тонус. Организмът е активен, може спокойно и щастливо да живее. След 20 минути бягане се прочиства първия психически цилиндър. Какво значи това – чисти се нашата кожа, лимфната ни система, слузта в организма ни, което значи че ако бягате вече 40 минути, може да казвате Довиждане на – кожните проблеми, гастрита, на проблеми с стомашно-чревния тракт и т.н. Лека полека, бавно. А когато човек достигне до състояние в което да бяга примерно час, той лекува всички съдове, мускули и стави. И за това ще е необходимо около 8 месеца, за да се излекува всичко това и кръвното налягане да се нормализира.

Следващия психичен център лекува вътрешните органи. Ако бягате от 1 час до час и 20 минути, започват да се лекуват – черния дроб, сърцето, бъбреците, щитовидната жлеза. Дайте си една година.

Какво да правим, ако докато бягаме ни става много лошо?

Ако бягате и ви стане лошо, бягайте по бавно. Ако и тогава ви е зле, започнете да вървите, ако не можете да вървите, движете се още по-бавно, но никога недейте да спирате или да се отказвате! Ако се спрете, вие няма да дадете на организма възможност да се излекува. Докато организмът се движи, той придобива енергия. Защо ви става лошо? – Защото не ви е достигнала енергия. Някои хора в такъв момент си мислят – край, толкова с тичането, това е опасно! Нищо подобно, бягайте пак до където можете. Пак ще ви бъде лошо, но вече няма да е толкова силно. После още по-малко и по-малко, докато дойде момента, в който вече няма да ви бъде лошо.

Гледайте своето самочувствие! Защото, ще започнете да тичате, нещо ще ви заболи след това и ще се намерят едни добри хора, които ще ви кажат – „Ето видя ли! Ако продължиш да бягаш и болното ти място тотално ще се разруши“. Вие тези „добри“ хора не ги слушайте, защото ако действително така се е получило нещо да ви заболи след тичането, това означава, че е започнало да се лекува.

Примерът с моята история е следната: – Аз започнах да тичам много късно в тийнейджърските си години. Оказа се, че едното ми стъпало е с паднал свод, другото е нормално (тогава още не знаех това). Започна болка в далака, мина през главата и стигна до коляното, докато в един момент не можех да стана от клекнало положение. Наложи се да мина през ядреномагнитен резонас в Испания. Та аз куцах като болно животно. Казаха ми, че имам износен хрущял, което било нормално за 50 годишна възраст (да ви кажа, даже на 50 нищо свързано с болка не е нормално) и разбира се ми забраниха да тичам! Върнах се в България и отидох на най-добрия доктор, занимаващ се с подобни проблеми. Изписа ми много силни хапчета, които на втория ден ги хвърлих, защото ако ви кажа как се чувствах от тях – може и да не ми повярвате. Отидох на доктор за стъпалото и ми казаха, че от тук нататък ще трябва да нося ортопедични стелки до живот и да ги сменям на всеки 6 месеца, ако искам да не ми се деформира кракът и да ми излезе кокалче отстрани на големия пръст. Ходих и със стелки. Мина време, в което не тичах – по-ужасно не се бях чувствала в живота си. Организма ми казваше с цялото си същество, че трябва да продължа, за да съм здрава. Постоянно боледувах и се стигна и до по-сериозни проблеми. И в един момент реших, че трябва да се справя с това сама. Да оправя психическото си състояние на първо четене и да му мисля. Реших, че започвам нов начин на живот и никого няма да слушам, щом той говори против усещанията ми в тялото и моята интуиция. Започнах да чета и да се ровя във всякаква информация, която би ми била полезна за моето здраве. Така започнах и с масажната възглавница, която така пропагандирам в социалните мрежи. С остеопатичната разкрасителна гимнастика и с упражнения за стъпало, за гръб, таз, врат, шия. Започнах да тичам отново. Коляното ми се обаждаше от време на време в началото, но този път си казах, че няма да спра и продължих. Ако искате ми вярвайте, стъпалото ми вече не е с нисък свод. Най ме хвана яд, като го видях и го сравних с другото ми стъпало и осъзнах, че нямам снимка на него – преди! От там и проблеми с коляното съм нямала повече. Хвърлих всички стелки и продължих по пътя си. Какъв е извода – че ако ние влагаме в нашия организъм и гледаме своето тяло, то ни връща със същата любов и същото щастие.

Обаче, ако и вие започнете да живеете по този начин, да се грижите за себе си, да се обичате повече и да не се предавате, може да усетите, че вие в този свят ще се чувствате като чужд. Как ще стане това ли? Например моите приятели на моята възраст обичат да мрънкат, да боледуват и да се оплакват от всякакви болежки, да живеят някак си тежко в ежедневието си. И като им кажа – хайде да поспортуваме, да потичаме, те си мислят – аз така и така цял ден бъхтя и ходя напред назад, още и да тичам ме караш.

Но аз ще ви кажа – тичането дава такъв тонус, че вие даже не можете да си представите. Аз дори докато тичам, идва момент в който се чувствам всякаш спя. Едно такова приятно, радостно усещане и всякаш всичко е наред. И точно по това време, човек се изпълва със силата на природата. Сливаш се с нея, не се напрягаш вече и някакво леко движение се получава. Прераждаш се. А ако имате възможност да побягате и да влезнете в топлата вана или в сауна, това ще е чудесно.

Кристина – www.kristetika.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОСЛЕДНИ ПОСТОВЕ

Книгата пътува към теб!

ВАЖНО!
Първо ще получиш имейл, чрез който трябва да потвърдиш, че това е истинската ти поща и веднага след това ще получиш книгата! (провери папка спам и промоции за първият имейл)