Как стресът влияе на нашата кожа

Съдържание

В живота на всеки човек всеки ден се случва нещо. Понякога добро, а понякога не. И ние постоянно трябва да се адаптираме към различните условия и събития, а това е огромен стрес за тялото, което се отразява и във външния ни вид. Кожата е една от първите – която се намира под заплаха. Прочетете по-долу как се променя кожата под въздействието на стреса и как да я възстановите.

Съдържанието на статията

  • Какво е стрес?
  • Как стресът се отразява на кожата?
  • Признаци на хроничен стрес?
  • Признаци на стрес върху кожата?
  • Как да възстановим кожата след стрес?
  • Как да възстановим кожата след стрес у дома?
  • Съвети за справяне със стреса?

Какво е стресът?

Стресът е реакция на тялото ни към различни фактори. И те не са непременно отрицателни. Нещо приятно предизвиква също стрес, защото е същият шок за тялото, към което трябва да се адаптира.

Стресът може да бъде предизвикан от:

• Конфликтни ситуации. Те могат да се появят навсякъде: на работа, у дома или с приятели.
• Неудовлетвореност от себе си, от живота или от другите.
• Липса на пари или изплащане на дългове.
• Дълго отсъствие на отпуска и невъзможност да се разсейвате от ежедневните дейности.
• Рутина. Когато всеки ден е подобен на предишния, липсват положителни емоции и промени.
• Различни заболявания. Но това работи и в обратния вариант, в който – стресът може да предизвика заболяване.
• Дефицит на витамини и минерали.
• Различни страхове: мнението на другите, смърт, старост, провал, раздяла.
• Самота.
• Неблагоприятни условия на околната среда. Твърде горещо или студено време, високо или ниско атмосферно налягане, всичко това е стрес за тялото.
• Рязка смяна на обстановката. Чести пътувания или бизнес пътувания.

Как стресът се отразява на кожата?

Стресът стимулира производството на хормона кортизол. Този хормон е в състояние да проникне в абсолютно всички части на нашето тяло и да засегне всички органи. Под негово влияние всеки съд в нашия организъм, става по-крехък, клетките спират да се образуват толкова бързо, колкото преди и регенерацията им се забавя. Тоест дермата буквално старее отвътре навън.

Този хормон действа и върху фибробластите, което забавя производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина. В резултат на това кожата губи своята еластичност, появяват се бръчки и гънки.
Също така, ензимът хиалуронидаза, който разгражда хиалуроновата киселина, започва активно да се произвежда.

По време на стрес кръвната захар може да се повиши. Повишеното ниво на захар нарушава хидролипидната мантия на кожата, което я прави суха, губи тонуса си, по нея се появяват различни обриви.
Физическият или емоционален стрес може да причини високо кръвно налягане. При повишено налягане съдовете се разширяват, което води до купероза и розацея.

По време на емоционален стрес ензимите на металопротеиназата се активират и започват да разграждат колагена и еластина.

Също така през този период се произвежда адреналин. Нарича се още хормон на стреса и страха. Например, ако човек се страхува от нещо, тогава той има освобождаване на този хормон. Влияе на състоянието на съдовете в дермата: те се стесняват рязко, което прави кожата бледа и скучна.

Стресът провокира хормонален дисбаланс, който винаги се отразява на кожата. Ето какво още се случва с нея:

  • Поради активното производство на хормона кортиколиберин се появяват сърбеж, подуване и зачервяване.
  • Повишената концентрация на растежен хормон STH причинява хиперпигментация, провокира изпотяване и води до удебеляване на кожата.
  • Голямо количество андрогени оказва влияние върху повишената секреция на себум.
  • На фона на преумора нивото на ендорфините пада. Това води до намаляване на мускулния тонус и влошаване на лимфния дренаж. Резултатът е подуто лице, тъй като тялото не може да се справи с изтичането на течност.
  • Нарушаването на липидния синтез и водно-липидния баланс прави кожата „прозрачна“ и незащитена.
  • Има още един момент, на който мнозина не обръщат внимание. Стресовите ситуации предизвикват у нас негативни емоции, които несъзнателно се появяват на лицето ни. Това може да бъде стискане на челюст, устни, мръщене, напрежение на челото и други изражения и мимики. Всичко това води до появата на малки гънки и бръчки.

Стресът обаче може да се дължи и на нещо приятно. Същата ваша любов или просто голяма радост. В такива периоди се произвежда хормонът окситоцин, който прави кожата гладка и еластична.

Признаци на хроничен стрес

Има няколко признака, които просто крещят за хроничен стрес. Ето ги и тях:

  • Постоянна умора, дори ако изглежда, че си почивате достатъчно
  • Раздразнителност
  • Често главоболие или мигрена
  • Проблеми с концентрацията
  • Проблеми със съня
  • Постоянен поток от мисли, който не може да бъде последван
  • Чести настинки или инфекции
  • тахикардия
  • Нервност

Хроничният стрес е изпълнен с появата на други здравословни проблеми: депресия, сърдечни заболявания, стомашно-чревни заболявания, невродегенеративни заболявания и дори рак. Всички те също могат да влошат състоянието на дермата, да я направят по-чувствителна и да увеличат броя на акнето и възпаленията.

Признаци на стреса върху кожата

Първият предупредителен звънец е сухотата. Ако не обърнете внимание на това и не предприемете никакви действия, тогава кожата започва да сигнализира за помощ още повече.

Вторият етап е зачервяване. Понякога червените петна могат да показват и лошо хранене.
Ако отново не обръщате внимание на петната и зачервяването, тогава започва третият етап – развитието на сериозни заболявания. Например псориазис.

Стресът се проявява и под формата на спазми и бръчки по лицето. Знаете ли, че можете да разберете за един човек през бръчките му – през какво е минал и какво се случва с него сега?

Ако човек е постоянно тъжен, пренапрегнат, недоволен от нещо, тогава той е морално и физически отслабен. Мускулите му също губят тонус и увисват.

Ако човек е твърде напрегнат, не си позволява да се отпусне, тогава мускулите му са спазмирани. Това води до образуването на бръчки. И ако дермата е склонна към сухота, тогава бръчките се образуват още по-активно.

В нашите пакети, които ще ви помогнат да изгладите всички видове бръчките: между веждите, назолабиалните бръчки, бръчките на челото, около очите и устните, още ще ви покажат как да се лишите от спазмите и болките в областта на лицето и шията. Подробно за тях чети тук.

Как да възстановим кожата след стрес?

Не забравяйте, че дори най-скъпата козметика няма да даде дългосрочни резултати, ако не изключите факторите, които причиняват дискомфорт. Затова трябва поне да анализирате живота си и да разберете какво точно ви носи отрицателни емоции.

През такива периоди кожата е особено уязвима. Трябва да изберете козметика, която съдържа голямо количество антиоксиданти. Те помагат в борбата със свободните радикали, причинени от стреса.
Добре помагат и продуктите с релаксиращи и хармонизиращи етерични масла в състава си. Препоръчваме да опитате сквалан. Това е леко масло от захарна тръстика, богато на витамини и хранителни вещества. Скваланът възстановява хидролипидния баланс и изглажда фините бръчки. Може също да се добави към ежедневния ви крем или да се използва за масажни цели.

Кожата се нуждае от постоянна хидратация. Но не разчитайте на измиване с течаща вода, защото присъстващите в него замърсявания само още повече изсушават кожата. За тези цели има хидролати. Хидролатът на розата например е подходящ за зряла и чувствителна кожа, докато хидролатът от градински чай или мента е подходящ за мазна, комбинирана и склонна към възпаления кожа. Има и хидролат от лавандула. Подходящ е за всички типове кожа.

Премахнете всякакви агресивни процедури. Това са например тежки пилинг процедури или микродермабразио. Също така се опитайте да премахнете травматични ексфолианти. Кожата вече е твърде чувствителна за подобни процедури.

Използвайте тоници след почистване. Възстановяват pH на кожата.

Салоните предлагат следните начини за възстановяване на дермата след стрес:

  • Спа масаж
  • Маски
  • Микротокове
  • Ултразвуково почистване и електрофореза с антиоксидантен коктейл при акне

Как да възстановим кожата след стрес у дома?

В допълнение към козметичната грижа за кожата е необходимо да се направи масаж на лицето. Той отпуска спазмираните мускули, като резултат – изглажда бръчките и премахва отока. Съветваме ви да масажирате със сквалан, крем или някакво масло, за да се плъзгат пръстите по-добре по кожата и хранителните вещества да се абсорбират по-бързо в нея. А за напредналите, даже не е нужно да слагат нищо при изпълнение на техниките.

Ето и няколко упражнения:

  1. Против бръчки около очите.

2. Против бръчки на челото.

3. Против марионетни бръчки
4. Интерорален масаж
5. Против бръчките между веждите

6. Раздвижваме лимфата

Съвети за справяне със стреса

Тези съвети са доста тривиални, но в същото време са прости и ефективни:

  1. Опитайте се да спите поне 7-8 часа на ден.
  2. Водете активен начин на живот. Занимавайте се със спорт, разходка, упражнения.
  3. Ако има стресови фактори, които могат да бъдат променени, не се колебайте да ги промените, било то работа, среда или град.
  4. Откажете се от алкохола.
  5. Прекарвайте възможно най-много време на открито.
  6. Опитайте крос, медитация, йога или други техники за релаксация.
  7. Ако е възможно, опитайте се да делегирате част от отговорностите си. Мъжът ви би бил най-доволен от това.
  8. Отделете време за хобита си. Работата не винаги носи удоволствие и енергия, но за да я вършиш ефективно, тази енергия трябва да се вземе отнякъде. Тук хобитата помагат. Те зареждат и ни отвличат от ежедневните ни грижи. Срещите с приятели също се справят добре с тази задача.
  9. Водете си дневник, в който ще записвате всички хубави неща, които са се случили през деня. Или такъв за вашите желания и мечти.
  10. Опитайте се да пиете по-малко кафе. И напълно премахнете консумацията му след два до три часа следобед, тъй като може да повлияе негативно на съня.
  11. Запишете се и вземете наш Пакет с упражнения. В тях са представени още повече техники за самомасаж на лицето против бръчки и отоци.

И най-главното – младото красиво лице, здрав гръб и кралска осанка с помощта на прости упражнения и ефективни техники на самомасажа, е напълно възможен. Трябват ви само 2 седмици, за да видите първите резултати. Всичко това е с цел да заздравим нашия организъм и да допуснем процесите на естественото подмладяване, премахване на отоците и отпускане на спазмите.

Кристина – www.kristetika.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОСЛЕДНИ ПОСТОВЕ

Книгата пътува към теб!

ВАЖНО!
Първо ще получиш имейл, чрез който трябва да потвърдиш, че това е истинската ти поща и веднага след това ще получиш книгата! (провери папка спам и промоции за първият имейл)