Как да се молим правилно?

Съдържание

Човек преди всичко трябва да разбере, че да се моли за себе си е безполезно, защото Бог така или иначе знае, какво му е необходимо.

Основни правила

 1. Трябва да се молим сутрин.
  Утрото е най-чистото време за общуваме с Бога. В резултат на това се получава много действена молитва, която помага да се заредим с благост и да се настроим положително за целия ден.

  Във Ведите се описва, че всяко време на деня, определя характера на човека. И утрото в този случай, отговаря за детството. Ние знаем, че сами не си избираме детството, а ни се дава такова, каквото сме заслужили. Ако човек провежда своето утро в молитва, то в следващия си живот той ще получи благоприятно раждане и хубаво детство.
 2. Преди молитва си вземете душ.
  Старайте се да се събуждате преди всички ваши близки, за да имате време за измиване и за молитва. Стаята, в която се молите трябва да е чиста и подредена, в нея не трябва да има разхвърляни вещи. Ако сутринта нямате време да подредите, погрижете се за това предната вечер.
 3. Ако човек всяка сутрин прочиства своето сърце от обидите, тогава той няма да бъде съпътстван от болести. Неговият организъм и психиката му ще бъдат много по-здрави и устройчиви, отколкото на тези хора, които държат болката и обидите с години.
 4. Трябва да се молим, кланяйки се на свят човек в краката.
  Това увеличава силата на молитвата, защото именно светия човек предава енергията на Бога. Техниката на поклон, положително действа върху молитвата, а поклонявайки се към стъпалата на свят човек, способства избавянето от гордост и развитие на смирение.

  Ако вие държите обида на някой човек, тогава можете мислено да му се поклоните към краката. Това ще помогне да успокоите своя ум и да очистите сърцето си от негатива. 5. Включете звук на свят човек.
  По време на молитва, трябва да включите звук на свят човек и да се молите заедно с него в същата интонация и със същото чувство, каквото има той самият. В резултата на развитие на практиката, вие ще усетите своето собствено чувство, как трябва да се молите, но за начало се старайте да копирате този звук и да правите така, както той прави. Чрез звука на светия човек, в сърцето ви идва духовен звук.

  Ведическото знание описва, че най-голямата сила се намира в духовния звук. Той се предава от един човек на друг. Този звук не възниква просто така в пространството, а трябва да се приеме от някого.
 6. По време на молитвата трябва да седим неподвижно. Има няколко положения на тялото, които увеличават концентрацията:

  Стоейки прав


  Стоейки на колене


  На колене, седейки на задните части


  В позата на лотоса – Падмасана (тази поза не е лесно да се направи, освен ако не се занимава човек в йога)


  Може да се променя едната поза с друга, ако тялото се изтощи.

  Когато човек стои изправен, той изработва търпение в себе си. Например, вие имате тежка ситуация, мъжът ви пие и са нужни сила и търпение. На вас ще ви помогне молитва в изправена, неподвижна стойка. Когато човек стои на колене, той изработва способността да приема. Не само търпение, но и приемане на ситуацията. След приемането идва победата. Когато човек се спуска от колянно състояние, на задните си части, това вече отива към оправянето на ситуацията. Това е следващият етап за победа над съдбата. Позата на лотоса увеличава концентрацията на внимание към позитива и отдалечаване от негатива.
 7. Трябва ли да знаем няколко молитви за различни случая?
  По-добре е да си изберем една молитва, в тази вяра, в която се намираме. Ако тази молитва ви приляга душевно, молете се с нейна помощ. Ако вие не се придържате към никаква вяра, тогава можете просто да желаете на всички щастие. Не се препоръчва да се комбинират различни молитви от различни вероизповедания, защото по този начин, ще ни бъде сложно да достигнем до дълбочина.
 8. С каква цел човек трябва да се моли?
  Човек трябва да се моли и да иска да бъде полезен на свят човек. Той трябва да разбере, че е безполезно да се моли за себе си, защото Бог и така е наясно, какво му е необходимо. По-добре е да не натрапвате своите желание, а да се молите за служене и да мислите за това непрекъснато.

  Когато се фокусираме върху себе си през цялото време по време на молитва, това означава, че сме ангажирани със самозаблуда. Защото молитвата е за служене, а не за искане. И ако искате нещо, то трябва да искате да се научите да служите. Няма смисъл да искаш нещо за себе си, защото когато човек служи на свят човек, в това време кармата му изгаря. Когато част от кармата изгори, определен вид наказание напуска човека. Не е нужно да искате нещо. В този свят всичко се прави по закон. Ако този закон отнеме проблем от вас, тогава вие се отървавате от него. Дори не е нужно да мислите за това.

  Трябва да се молим на свят човек, да се поклоним в краката му и да молим за доброто на другите хора. Но ако човек се моли за другите, а реално иска за себе си, тогава нищо няма да излезе от това. Например, една жена иска синът й да отиде в колеж, но синът й не се нуждае от това по съдба, обаче тя не знае това. Тя се моли, а Бог не удовлетворява желанието й, защото иска да се наслаждава на факта, че синът й учи в институт, а това, от което наистина се нуждае той, на нея не й е интересно.

  Затова най-добре е да се молим с мисълта, че искаме да следваме напътствията на светия човек. Когато човек служи на светец, психиката му се прочиства до такава степен, че започва да разбира за какво да се моли и за какво не. В един момент той започва да усеща, че разбира този светец, неговия живот и е много вдъхновен от това, приема, че той наистина е светец. Резултатът от това е желанието да се направи нещо за него. И когато човек започне да прави така, кармата му ще отслабне.
 9. Какво не трябва да правим?
  По време на молитва не трябва да се занимаваме с визуализация. Тези, които разбират, че Бог отговаря на нашите искания, като изпълнява желанията ни, започват да правят визуализация и се забиват в ъгъла. Не разбирайки неговата същност и последствия, те изразходват положителна енергия, която има за цел да защити човек в критична ситуация.

  Например, искате голяма къща. Омръзнало ви е да живеете в малък апартамент. И вие се молите на Бог за това и го визуализирате и той изпълнява вашето желание. Но тъй като сте го измолили, в този период на вас ви се е налагало да живеете в малък апартамент, тогава той отнема част от вашето благочестие. А благочестието, от своя страна, трябваше да ви спаси от злополука, така че съпругът ви да не напусне семейството или близките да не се разболеят от рак. За всичко това е необходимо благочестие, а неговият резерв, който живее в сърцето ни, постепенно се стопява от неразумните ни желания.  Следователно не е нужно да искате каквито и да било блага. Просто поискайте служене. В този случай благочестието ще расте и когато настъпи труден момент, самият Бог ще разпредели къде ще отиде тази енергия. Защо да се бъркаме ние в това? Ние всъщност не знаем от какво имаме нужда повече и от какво по-малко.
 10. За да преживеете труден период от живота (семейството се разпада, любим човек пие, криза в работата или липса на такава, неразбирателство с роднини, болест), трябва да живеете в молитва 7-8 месеца, преди ситуацията да започне да се променя.

  Когато човек се моли, усещането, че ситуацията е безнадеждна, изчезва. Човекът чувства, че всичко е нормално и няма опасност. Молитвата облекчава болката от тези събития, които се случват. Тази болка не дава на човек възможност да се концентрира и да мисли.

  Тъй като човек е много силно привързан към събитието, това причинява болка в него. Но когато човек служи на свят човек, тази болка става все по-слаба и по-слаба, след което се появява трезвостта, разбирането какво да прави. Трезвостта идва само когато човек се е успокоил в сърцето и молитвата дава това спокойствие. Следователно човек трябва да моли свят човек само за служба, не трябва да иска да се отърве от проблема си. Защото често не знаем кое е проблем за нас и кое не.

  Когато човек започне да живее с молитва, той напълно се доверява на Бог и разпознава неговата сила. Той разбира, че ние не винаги знаем кое е лошо за нас и кое е добро, но Бог знае. Това осъзнаване ни помага да избегнем ненужното суетене, стрес от факта, че всичко не върви по план, неразбиране на съдбата ни. Когато човек започне да живее с молитва, той е в мир и приемане. Той знае, че Бог ще се погрижи за него и ще направи всичко по най-добрия начин. Всъщност във всяка житейска ситуация ние изграждаме отношения не с близки и не с колеги. Ние изграждаме взаимоотношения с Бог, така че той ни изпитва и ни води през трудностите към себе си.Всичко това знам от лекциите на еди руски автор – Олег Торсунов и Ведическите писания. Ако те представляват интерес за вас, ще пиша по-подобрно за тях по нататък.

www.kristetika.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОСЛЕДНИ ПОСТОВЕ

Книгата пътува към теб!

ВАЖНО!
Първо ще получиш имейл, чрез който трябва да потвърдиш, че това е истинската ти поща и веднага след това ще получиш книгата! (провери папка спам и промоции за първият имейл)