9 здравословни навика

Съдържание

Радвайте се на големия брой начини за постигане на здравословен живот, които Господ е създал за вас.

Навик N: 1 – Бъдете добри към себе си

Казват, че човек се ражда сам, живее сам (със себе си) и умира сам. Затова обичайте този, с когото сте! Правете така, че всеки момент да има своята стойност. Повечето хора не се познават добре, а много дори не се харесват. Всеки живот е израз на божието творение. Всички сме божествени, независимо как изглеждаме, колко сме умни, или колко сме добри или лоши. Ние само използваме физическите си тела. Онова, което сме като душа, е несравнимо по-велико от използваните от вас тела.

Обичайте себе си, но не егоистично. Бъдете като слънцето, чиято светлина и топлина е за всеки живот, без преценки или предпочитание. Обичайте всичко, защото всички неща са сътворени от Бог. Вие сте божествени и сте длъжни както заради самите себе си, така и заради целия живот, да бъдете здрави и щастливи. Бъдете добри към себе си и към целия живот.

Навик N: 2 – Медитация: Релаксирайте! Релаксирайте!

Стресът свива кръвоносните съдове и червата. Той затруднява функциите на органите и жлезите. Свиването причинява дискомфорт и отслабване на тъканите, включително запек, болки в кръста, отслабване на надбъбречните жлези и бъбреците, безпокойство, сърдечни проблеми и лошо храносмилане. И това са само няколко от възможните последствия.

Медитацията е едно от най-големите средства на човека за постигане на релаксация. Тя му позволява да отпусне всеки мускул и клетка в тялото. Релаксирането на тялото води до релаксиране и на ума и емоциите, които всъщност са главната причина за стреса. Медитацията е лесна, забавна и след натрупване на известна практика може да се изпълнява навсякъде и по всяко време.

Най-добре е обаче, поне в началото, да медитирате на някое спокойно място, където никой няма да ви смущава. Отделете тридесет минути за медитация. Желателно е да установите определен ред и при възможност да започвате винаги по едно и също време. Седнете или легнете в удобна за вас поза, там, където няма да ви смущават.

Затворете очи и поемете десет пъти дълбоко въздух. Моментът е подходящ да практикувате коремно дишане. Започнете да се отпускате цялостно, като позволите на ума да си почине от мисленето. Сега само релаксирайте и наблюдавайте. Може да започнете от пръстите на краката и постепенно да отпускате останалите части на тялото движейки се на горе. Отпуснете краката, ръцете, торса и лицето. Позволете си да релаксирате до такава степен, че да се почувствате като въздух, като безтегловно леко перце, без посока или желание за каквото и да било. Наблюдавайте и слушайте, но напълно отпуснати, всякаш гледате филм. Когато усетите, че сте се отпуснали напълно, бихте могли да преместите вниманието си другаде (ако чуете нещо, като „пук“ и се озовете „извън физическото си тяло“ не се притеснявайте, току що сте имали „преживяване извън тялото“. Отпуснете се.)

Медитацията е вашето време – времето, през което сте си самите себе си, без външни влияния или непрестанните изисквания на ума и емоциите. Медитацията ще отвори затворените до този момент врати и ще даде възможност за осъществвяване на истинско изцеление. Познанието ви за Бога и връзката с него ще се обогатят значиетлно. Като разтворите душата си по горе посочения начин, позволявате на духа да плува безпрепядствено през вас. Това може да предизвика невероятно изцеление и, ако „слушате“ никога няма да имате представа, какво бихте могли да преживеете. По-добре е да слушаме Господ, отколкото да му говорим. Помнете – просто бъдете!

Навик N: 3 – Физическа активност

Ако живеехме в отдавна отминали времена, може би щяхме да водим скитнически живот и да събираме дадените ни от природата дарове за храна, за да оцелеем. Нуждата щеше да ни кара да се движим несравнимо повече, отколкото се движим днес. Движението играе жизнено важна роля за нашето здраве. До голяма степен движението на кръвта и лимфата в тялото, особено в долните крайници, зависи от мускулната активност. Обърнете внимание – когато седите или лежите известно време, започвате да се схващате, ако не се раздвижите. Колкото по-малко е интоксикиран човек, толкова по-малко ще се схване, след като стои известно време неподвижно. Съществуват различни превъзходни форми на физическа активност. Практикувайте – ходене, плуване, подскачане, тай чи, стречинг, йога, пасивни аеробни упражнения (защото всеки човек, почти във всякакво състояние може да ги изпълнява напълно или отчасти).

Поддържайте физическата си активност. Ако сте в състояние на изтощеност, напредвайте бавно, но по възможност всеки ден увеличавайте нивото на физическата си активност. Тя е задължително условие за възвръщане и поддържане на здравето. Ако сте почитател на танците и нямате време да ходите по спортни центрове, можете да тренирате такъв тип упражнения с танцова стъпка нахъсваща музика и чрез тази програма, с която се занимавах аз самата повече от година – латиноамериканскитанци.

Навик N: 4 – Дъбоко дишане

Въздухът, който дишаме е жизнената сила за нашето тяло. Без нея ще умрем. Бог е създал естествен цикъл, при който вдишваме кислород, въглерод, водород и азот от растенията, и издишваме въглероден диоксид, който е есенциалният дъх – тоест физическата жизнена сила за растителния живот. Кислородът е условие без което животът ни е невъзможен. Той е прекрасно средство за енергизиране и алкализиране. Въздухът, който дишаме (и който е създаден от растенията) е алкален, докато вторичният продукт – въглероден диоксид, който издишваме, е киселинен. Тъй като сме предимно алкален биологичен вид, за нас е жизненно важно да се научим да дишаме правилно и да отделяме време за дълбоко дишане. То зарежда организма с отрицателни йони и създава катионно състояние в тялото, докато повърхностното дишане поражда свръхкиселинност и анионна среда в тялото. Кислородът и простите захари са основното гориво за клетките, докато въглеродния диоксид е едно от главните горива за растенията.

Повечето хора никога не са били учени да дишат правилно, затова сме се превърнали в същества с повърхностно дишане. Заедно с дишането, повърхностен става и животът ни. Човек е част от природата, тоест човек и природа са едно цяло. Болестите идват, когато егото раздели човека от природата.

Дълбокото дишане енергезира организма, като засилва движението на кръвта и лимфата. Освен това, то избистря ума и успокоява емоциите, като ни позволява да се чувстваме в по-голяма степен в мир със самите себе си и природата. Духовните традиции наричат дъха прана, чи, ки, жизнена сила, дух, мана и с много други имена. Съществуват дори хора, които се хранят предимно с въздух.

Опитайте седното упражнение за дълбоко дишане, за да увеличите съдържанието на кислород в тялото си. Колкото повече го практикувате, толкова по-добри дихателни навици ще придобивате. Легнете по гръб на легло или на пода. РЕЛАКСИРАЙТЕ! РЕЛАКСИРАЙТЕ! и РЕЛАКСИРАЙТЕ! Поставете дясната длан върху корема непосредствено над пъпа. Вдишвайте през носа без да движите рамене. Наблюдавайте как дланта ви се движи на горе, на долу, заедно с дишането. Това изисква да дишате с долните лобове на белите дробове. При всяко вдишване коремът ви трябва да се издува или да се движи на горе (като повдига поставената ви върху него длан). Издишвайте през устата. Коремът ви естествено ще се свие при изпускане на въздуха. Дланта ви ще се придвижи надолу заедно с корема.

След като направите няколко такива вдишвание, се опитвайте да увеличите приема си на кислород, като вдишвате първо от корема, тоест всякаш пълните с въздух корема. Продължете да вдишвате въздух изпълвайки горната част на белодробните лобове и гръдния кош. Сега вече ще се повдигнат и раменете ви. После издишайте бавно.

Дълбокото дишане подпомага алкализирането и клетачното регенериране и увеличава елеминирането на киселинните газове. То е превъзходно упражнение за подготовка за медитация или просто като техника за успокояване. Отворете се за природата по всички възможни начини и жизнеността, младостта и чувството за хармония, ще бъдат винаги с вас.

Навик N: 5 – Сух четков масаж

Не забравяйте, че човек всекидневно отделя през кожата си до 900 г метаболитни отпадъци и токсини. Тя е най-големият отделителен орган. Когато нейните слоеве се запълнят с киселини и токсини, се получават обриви, пъпки, циреи и други състояния. Грижата за кожата трябва да бъде един от вашите приоритети. Много е важно да я почиствате всеки ден и да вземате вана или още по-добре – душ. Препоръчително е да поставите в дома си система за омекотяване на водата или за обратна осмоза, защото неорганичните минерали задръстват и блокират порите на кожата. Ще забележите веднага разликата в кожата и в мекотата на косата, след като употребата на твърда минерализирана вода преминете към използването на чиста и мека вода.

Друг превъзходен начин за подобряването на кожата е сухият четков масаж. При четкането на кожата се отделят старите и мъртви клетки и се засилва движението на кръвта и лимфата, което дава възможност на кожата да диша много по-добре. Нужна ви е само четка от растителни влакна с дълга дръжка, която обикновенно може да се намери в магазина за здравословни продукти. Не използвайте за тази цел четка с изкуствени косми. Четкайте първо стъпалата, краката и дланите. Няма значение в коя посока ще движите четката, но движението към центъра на тялото е особено благотворно. Тъй като в дланите и стъпалата има нервни окончания, при тяхното стимулиране ще усетите нещо като обождане или гъделичкане. Почистването на кожата по този начин ще ви помогне да придобиете вибрираща от здраве кожа.

Старайте се да прекарвате известно време на чист въздух, като се обличате в по-леки и по-свободни дрехи. Позволявайте на кожата си да диша.

Навик N: 6 – Сауна и парна баня

Изпотяване играе изключително важна роля всекидневно. Кожата, определяна още като трети бъбрек, елиминира толкова отпадъци (вторични продукти и токсини), колкото белите дробове, бъбреците и червата. Тя е най-големият отделителен орган. Когато функциите на щитовидната жлеза са отслабени или когато човек води заседнал живот, тялото не се изпотява добре. Подкожните слоеве се задръстват от токсини. Така се стига до суха кожа, обриви, пъпки, розацея, пърхот, дерматит и други. Потенето е много важен механизъм за постигане и поддържане на добро здраве.

Сауната и парната баня са изключително полезни, особено ако се използват различни етерични масла. Обстановката в тях трябва да бъде колкото се може по-стерилна. Ако близо до дома ви няма сауни, положението не е непоправимо – те могат да се построят или купят. Можете да създадете парна баня във вашата вана. Прибавяйте към водата синап, лют червен пипер или други билки, за да подсилите прочистващия ефект.

Навик N: 7 – Полегата дъска

Това е просто дъска или маса, закрепена под ъгъл 45 градуса. Като легнете на нея така, че главата ви да бъде по-ниско от краката, подобрявате кръвообращението в главния мозък и движението на лимфата в долните крайници. След като се живели години наред изправени, земното притегляне може да вземе своето от тялото ви. Резултатът е лошо кръвоснабдяване на мозъка и едема на краката и стъпалата. Кожата и органите започват да се отпускат и увисват, а това ограничава правилното им функциониране. Наклонената дъска е прекрасна възможност да се възстанови доброто оросяване с кръв на главния мозък. Тя може да помогне също така на вътрешните органи, като ги облекчи отчасти от бремето на гравитацията.

Навик N: 8 – Цветотерапия (със слънчева светлина)

Всяка форма на живот се нуждае от слънчева светлина за енергия и дори за изцеление. Слънчевата светлина предлага пълния спектър от цветове, като всеки индивидуален цветови лъч представлява уникална енергия за лечение на тялото. Всеки цвят въздейства специфично върху тъканите. Събрани заедно, тези отделни цветови лъчи осигуряват мощна лечебна енергия, която протича през всички клетки на тялото, като ги съживява, лекува и възстановява.

Не забравяйте обаче да поддържате необходимия баланс при използванто на слънцето. Слънцето е киселинно по природа и прекаленото излагане на въздействието му е също толкова пагубно, както и недостигът на слънчева светлина. Повечето от нас са натрупали прекалено много киселини в организма си. Ето защо доста хора не обичат слънцето или изгарят доста лесно. Колкото по-алкално става тялото, толкова повече ще се радвате на слънчевите лъчи и тяхната целебна сила. Наслаждавайте се на Бог и природата, къпете се в техните енергии – те са навсякъде около нас и текът през нас.

Има много чудесни книги посветени на цветолечението. Изучаването на цветовете е забавно, а наблюдаването им в нашето всекидневие помага да осъзнаем по-добре цветовете в своите сънища. На небето цветовете са много повече, отколкото можем да си представим. Отворете се за по-висшите енергии на Бог. Това е едно наистина вълнуващо пътешествие.

Навик N: 9 – Рефлексология на стъпалата и дланите

Киселинните кристали (пикочна, фосфорна, въглеродна, млечна и други киселини) и клетъчните отпадъци се натрупват под нервните окончания в стъпалата. Тъй като тези нервни окончания оказват влияние върху цялото тяло, въпросните киселини и отпадъчни продукти могат да увредят свързаните с тях участъци. Подхранващите сърцето нерви например завършват в дланите и стъпалата. Ако влияят върху окончанията на този нерв, киселинните кристали или акумулираните токсини могат да предизвикат сърцебиене, високо кръвно налягане (когато сме изправени или се разхождаме), болки в гърдите и други. И това се отнася за всички органи и жлези, защото подхранващите ги нерви също завършват в дланите и стъпалата. Всекидневно разтриване на дланите и ходилата разбива тези кристали и натрупаните токсини и облекчава симптомите.

Рефлексологията е невероятна наука. Това е още един лесен метод, който е в състояние да ни спести много страдания. Изучавайте тази система за подобряване на здравето. Не забравяйте, това са вашият живот, вашето тяло и вашият избор. Природата е безкрайна. Радвайте се на големия брой начини за постигане на здравословен живот, които Господ е създал за вас.

Прочела съм цялата енциклопедия на д-р Робърт Морс, от където и се снабдих с тази информация. Той е помогнал на много хора да се излекуват от диабет, различни видове рак и други болести, със своите алтернативни методи на лечение, към които и аз самата съм привърженик и спазвам голяма част от тях плюс тези навици, които описах по-горе. Тук можете да се запознаете по обстойно с Витамините, тяхното действие и в коя храна се съдържат полезните и нужни за вас витамини.

www.kristetika.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОСЛЕДНИ ПОСТОВЕ

Книгата пътува към теб!

ВАЖНО!
Първо ще получиш имейл, чрез който трябва да потвърдиш, че това е истинската ти поща и веднага след това ще получиш книгата! (провери папка спам и промоции за първият имейл)