Обект: мъжът. Качество: истински.

Съдържание

Ще започнем с това, да пробваме да определим: с какво реално се различава мъжът от жената? Какви са неговите особености? И какъв трябва да бъде, за да получи правото да се нарече истинки мъж?

Независимо от това, че в наше време границите между половете се затриват (особено вече и там, където е абсолютно ненужно и нелогично), мисля, че всички ще признаят, че: организамът на мъжа и на жената са съвършенно различни. И това не касае само физическото тяло, но и финното тяло – енергията на мъжа също рязко се отличава от енергията на жената. И тази енергия е тясно свързана с физиката ни. Мъжете и жените съществуват като два различни пола и се отличават един от друг, защото имат различно проявление на енергетиката.

Ако мъжът или жената усещат умора, изтощение, не може да се съсредоточи на работа – означава, че има проблем с канала, намиращ се по линията на гръбначния стълб – сушумна-нади. От ляво на него се намира ида-нади, който канал е свързан с енергията на Луната и се явява женски канал, който отговаря за семейните отношения, за подобряването на отношенията между хората. От дясно на него пък, се намира пингала-нади, който е канал на мъжката енергия. Той дава такива качества, като решителност, упоритост, стремеж към победа.

Най-интересното е, че и при мъжа и при жената присъстват двата канала. Просто „женският“ такъв е изразен и работи тройно по-силно, отколкото мъжкия. А при мъжете наопаки – тройно по-слабо.

За какво става въпрос?

Например, жените са по-емоционални, по-настроени за сприятеляване, по-способни на дипломация в отношенията между хората. Те са по-малко праволинейни, за сметка на мъжете. За жените, повече от мъжете е характерна например подобна фраза: „Е да, аз вчера така казах… Но бях повлияна от емоциите си и не го мислих!“ В същото време, жените са по-внимателни към дреболиите, повече са склонни да се доверяват на интуицията си, ходът на техните мисли е много по-трудно да се проследи, за разлика от на мъжа.

Докато мъжът е роден за да побеждава. Смисълът на неговото съществуване е – победата. Не е задължително да е на бойното поле или в боксовия ринг, това може да е всякако преодоляване на каквото и да било – както физическо, така и умствено и морално. Свойството на жената е – да създава щастие, да създава щастлива, хармонична обстановка за всички, които я обкръжават. А още е в това – да си почива. Тук нямаме предвид, че тя трябва само да си лежи на дивана, нищо да не прави по цял ден и по никакъв начин да не се развива. Друго се има предвид. Предполагам, вече сте срещали думата „аскеза“. Това е някакво съзнателно ограничаване, на което човек отива, за да повиши своето морално ниво, да стане по-силен в духовен план. Мъжките аскези обикновенно са свързани с някакви физически упражнения и дела, докато женските се проявяват в други сфери на живота – например, женска аскеза е, когато жената вдъхновява някого, помага и се грижи за околните.

Понякога например мъжете започват да „пресират“ своите жени: „Ставай по-рано, прави упражнения с мен, бягай в парка заедно с мен, вдигай пудовки, вдигай гирички!“ Но такъв тип „аскеза“ за жените не са много подходящи. За жената е трудно да се накара нещо да направи, просто защото „така трябва“. Тя се вдъхновява на първо място, благодарение на добри отношения с някого: например, ако нейните приятелки искат да тичат рано сутрин, тя ще бяга с тях за компания и ако те спрат да искат, по-скоро е възможо и тя самата да спре да бяга. Обаче, ако тя е започнала да получава удоволствие от занятието, ако тя вижда реалния резултат от тренировките – тя абсолютно може да продължи в същия дух. Мъжете по-рядко се оглеждат за мнението на приятелите и приятелките си: той сам решава – да бяга ли сутринта или да не бяга. Ако той е решил, че това му е необходимо – той ще бяга, независимо дали с приятели или сам.

Мъжът се развива и развива своята психика, само благодарение на самостоятелни, осъзнати действия.

По-скоро, ако мъжът твърдо изисква от жената да съблюдава подобни аскези, като – „идвай да тичаш с мен, идвай в залата с мен!“ – това означава, че той просто завижда за нещо на жената. Завижда и на умението да се отпуска, на тяхната интуиция, на тяхната способност да привличат хората към себе си. И истинското мъжко поведение – не е в това да накара жената да прави „така, както аз искам“. Истинският мъж разбира енергетиката на жената, разбира нейното предназначение на този свят и и дава възможности. Той не кара жената да прави упражнения или да вдига гирички – той и дава възможност да направи избор, да се отпуска в случай на такава необходимост. Ако жената изяви желание да се занимава със спорт, заедно с него – той ще я подкрепи. Но ако тя усеща, че това „не е нейното“, истинският, „правилен“, добре възпитан мъж няма да настоява. Защото разбира: жената е различна по своята природа.

Жената, чийто живот не я принуждава да изпълнява аскези, които не са присъщи за нея, това е – отпусната жена, което означава, че е красива и щастлива жена. Тя изпълва семейния живот с атмосфера на щастие. И това е много хубаво, защото, ако мъжът не вижда щастие в семейството, той започва да го търси на друго място.

Понякога мъжът кара жената много да работи: например, и казва: „Нямаме много пари, нещо не стигат, що не си намериш работа?“ А после се разочарова, защото, ако мъжът не може да обезпечи семейният живот и жената, и заради това е принудена да работи като вол, на нея и остава малко от времето, в което да изпълнява своето предназначение – да обезпечава хармонията и щастието в семейството. Като резултат – мъжът е изтощен, неговата жена – също и всички близки не получават щастие и грижа. Затова истинският, хармоничен, енергетически здрав мъж никога няма да поиска от жената да работи по три смени. Именно мъжката енергетика е предназначена за това, да строи последователно своята кариера, да получава повишение, да обезпечава финансово жената и децата с всичко необходимо…

Разбира се, има и друга опасна крайност. Ако жената въобще нищо не прави – не се учи, не работи, не се занимава с децата ( за съжаление подобна картинка много често се среща в момента) – тя изпада в депресия. И да изкараш една жена от такова състояние е много сложно и е сложно въобще да се достигне до причината за това и състояние.

Практически съвет за мъжа

Ако жената с нищо не се занимава, тя започва много да боледува. И ако процесът е отишъл твърде далеч, даже опитът да започне да работи и да се занимава с нещо, изниква в нея апатия и депресия. И понякога този проблем се налага да се решава от докторите…

Идеалният вариант за жената, разбира се – това е възпитанието на децата. Но, ако например, децата са вече големи и самостоятелни? С какво може да се занимава? Може да работи. Но на някаква такава длъжност, която да не противоречи на женската и природа. Най-добре някаква социална дейност, преподаване, работа с деца, помощ на възрастни хора. Затова скъпи мъже, имайте предвид този момент. Помогнете на жената да се чувства в семейството хармонично или в случай на необходимост и помогнете да си намери работа, която най-много ще и подхожда на нейната природа. Това е едно от преките задължение на мъжа.

И отново Ведите ни учат на един добър поглед за развиване характера на мъжа и жената.

www.kristetika.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОСЛЕДНИ ПОСТОВЕ

Книгата пътува към теб!

ВАЖНО!
Първо ще получиш имейл, чрез който трябва да потвърдиш, че това е истинската ти поща и веднага след това ще получиш книгата! (провери папка спам и промоции за първият имейл)