Съюзници срещу остаряването

Съдържание

В наша власт е да предотвратим преждевременното остаряване, като консумираме редовно богати на антиоксиданти храни.

Дори преждевременното остаряване сега да не ви вълнува особено, полезно е да се ориентирате към консумация на много храни, богати на антиоксиданти, за да защитите тялото си, да подобрите състоянието му и да се сдобиете с повече енергия. И благодарение на това ще се чувствате и функционирате по-добре.

Около 3% от човешкото тяло е изградено от минерали. Тези минерали се класифицират в две групи: (1) макроелементи и (2) микроелементи.

Пример за макроелемент е калцият.

От този минерал се нуждаем в най-големи количества. Както знаем, той изгражда костите, но освен това около 1% от общия калций в организма се използва от кръвта, мускулите и нервите. Този 1% играе жизненоважна роля при поддръжката на организма. Участва в различни физиологични дейности: съсирването на кръвта, предаването на нервни импулси, предизвиква отделянето на хормони, улеснява плавни мускулни движения. И това е само част от „приноса“ му.

Ако в тялото не постъпва достатъчно калций, за да се осъществяват тези жизненоважни функции, организмът започва да си доставя, като го извлича от костите. Ако въпросният недостиг на калций продължи, запасите от него в костите ще се изчерпят и в крайна сметка това ще доведе до отслабванто им – до остеопороза.

Дълго преди да настъпи остеопорозата обаче, организмът дава предупредителни сигнали. Когато приемът на калций е недостатъчен и възниква риск за дейностите, осигурявани от този 1% калций, човек става раздразнителен, избухлив, постоянно уморен и все по-немотивиран.

Организмът не произвежда минерали. Те се набавят чрез храната. Това се отнася и за всички останали минерали. Всеки минерал изпълнява различна роля, но всяка роля неизменно е жизненоважна за регулирането на биологичните процеси. Затова недостигът на който и да е минерал излага здравето на опасност.

Същото се отнася и за микроелементите (желязо, цинк, мед, йод, селен), макар нуждата ни от тях да е значително по-малка, отколкото макроелементите (калций, магнезий, калий). Макроелементите не са по-важни от микроелементите. Всеки микроелемент изпълнява своя роля и задача в екипа от минерали, действащи в тялото. От значение е да си ги осигуряваме всички, а не да се концентрираме само върху някои от тях.

Всички тези минерали са представени в подходящи пропорции в растителните храни като плодове, зеленцучи, морски водорасли (келп, уакаме и т.н.) и нерафинирана морска сол. Трябва да се осъзнае, че ще се развие минерален дефицит, ако храната ви се състои само от рафиниран ориз, от месо или тестени изделия от рафинирано брашно.

Кои са съюзниците срещу остаряването?

Витамините, другите нутриенти в Група Б, изпълняват роля, подобна на минералите, защото регулират живота. Една от функциите на витамините е да отстраняват отпадъчните вещаства от клетките, за да възстановяват и подмладяват тялото. Наричат този боклук „окисляване“, а ние ще го наречем „остаряване“. Ефектът от окисляването се вижда в огледалото – кожата остарява, набръчква се, увисва. Това видимо остаряване е знак, че окисляването/остаряването напредва и вътре в организма. Вените, органите и мозъкът също като кожата губят младостта си. Благодарение на антиоксидантните си свойства витамините Ц, Е и В са нужни, за да контролират този процес на остаряване.

Една от най-важните причини да консумираме много плодове и зеленчуци, богати на полифеноли, ни дава изследването според което полифеноли, получени от растенията, предизвикват апоптоза – благодарение на него организмът преработва увредените клетки и протеини. Апоптозата помага да се прочистят лепкавите остатъци от увредените протеини в мозъка, които причиняват деменция, Паркинсон и Алцхаймер.

Тъй наречените суперхрани, особено дребните плодчета, растящи при екстремни условия, като макай бери в Перуанските Анди и годжи бери в Хималаите, са особено мощни, именно поради трудните условия, при които оцеляват тези растения. Необходимите за предпазването им полифеноли се натрупват в клетките на растението и когато консумираме тези суперрастения, тяхната суперсила преминава в нас, за да бъде използвана за изчистване на клетките.

Силата на малината

През 2005 година японски изследовтели откриват, че малиновият кетон, естественото фенолно съединение, даващо аромата на малините, спомага също и за намаляването на килограмите. Учените сочат, че „ароматната“ съставка на малините стимулира хормон, регулиращ преработката на захари и мазнини в клетките, и така дава тласък на разграждането на мазнини и мазнините натрупани в черния дроб. Малиновите кетони са в състояние да увеличат отделянето от мастните клетки на хормона адипонектин, който регулира преработката на захарите и мазнините в кръвта.

Силата на куркумата

Яркожълтата подправка куркума, получава признание заради съдържанието си на феноли и своите суперсили. Възможно е куркумата да формира блокирането на лепкавата плака бета-амилоид, която причинява Алцхаймер. Населението на Окинава в Япония се радва на много дълъг живот. Тяхната продължителност на живота всъщност е най-голямата в света. Освен това при тях случаите на Алцхаймер и рак са редки. Учени от цял свят изследват техния начин на живот и намират две причини за тяхното дълголетие. Първата е, че спазват принципа на „недояждането“, т.е. спират да се хранят, преди да са се усетили „надути“. А втората е слабостта им към чая от куркума. Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на крукумата вероятно предпазват жителите на Окинава от болестите, свързани с начина на живот, като Алцхаймер, артрит и рак, които поразяват други хора.

Куркумата е кореноплодно растение от семейството на джинджифила. Нови изследвания показват, че активната му съставка, кукруминът, навярно стимулира апоптозата, за да унищожава ракови клетки. Знае се също, че куркуминът в куркумата забавя развитието на левкимия.

Много изследвания навеждат на мисълта, че чаша чай от куркума би предпазила от Алцхаймер, защото намалява натрупванията от увредени протеини в мозъка. Има също доказателства, че куркумата евентуално забавя развитието на множествена склероза.

Куркумата има мощно противовъзпалително действие и редовната и употреба би донесла облекчение на страдащите от артрит. Като се има предвид многобройните ползи от куркумата, имате пълно основание да я включите в хранителния си режим. Но хора, страдащи от камъни в бъбреците, не бива да я вземат като добавка, защото се знае, че усложнява състоянието им.

Някои от вас сигурно ще кажат, че остаряването е естествена съдба на хората, но естественото остаряване представлява съвсем постепенно влошаване на клетъчния метаболизъм и също толкова постепенен упадът на функциите. Процесът, при който клетките се окисляват и увреждат от свободните радикали, е сравним с процеса на развитие на някоя болест, например рак. Този тип остаряване не е неизбежен и на него не би трябвало да се гледа като на естествения ход на остаряването.

Всичко това е описано в книгата на д-р Хироми Шиния, който дава много добри съвети за лекуването на различни видове болести и добър начин на хранене и на живот, от които зависят нашето здраве и щастие.

www.kristetika.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОСЛЕДНИ ПОСТОВЕ

Книгата пътува към теб!

ВАЖНО!
Първо ще получиш имейл, чрез който трябва да потвърдиш, че това е истинската ти поща и веднага след това ще получиш книгата! (провери папка спам и промоции за първият имейл)